-

Jessica van Santen, vrouw met een missie

Geschreven: woensdag 11 augustus 2004 Geschreven door Administrator
Jessica-van-Santen-NAET-JMT-therapieAls ik met NAET van mijn kattenallergie afkom, maak ik er mijn werk van. En zo werd Jessica van Santen NAET-therapeute. Interview met NAET-therapeute Jessica van Santen.



Nadat Jessica via NAET van haar allergie werd verlost is ze zelf de opleiding gaan doen en is zij nu NAET-therapeute. Jessica is denk ik een typisch voorbeeld van iemand die zelf zoveel baat heeft gehad bij NAET-therapie, dat ze de opleiding is gaan doen. Meerdere NAET-therapeuten hebben een vergelijkbare weg afgelegd, waaronder de grondlegster van NAET, Nambudripad zelf.

Waarom een interview met Jessica van Santen?
In Jessica's cv las ik dat zij is begonnen als fysiotherapeute met als specialisatie "psychosomatiek". Vooral vanwege deze specialisatie was ik benieuwd wat Jessica er ooit toe heeft gebracht NAET te gaan doen. Heeft NAET Jessica's inzichten omtrent psychosomatiek beïnvloed? Hoe kijkt Jessica nu terug op haar 'oude' inzichten omtrent fysiotherapie. Eerst wat inleidende vragen, dan gaan we naar de hamvraag.

Heb jij een eigen website?
Nog niet gebeurd door tijdgebrek

Jessica, wie ben jij?
Mijn fysieke bouwjaar :-) is 1960. Gelukkige relatie met Rob, 2 zonen (1985 en 1988) Ik woon in Nieuw Vennep, werk sinds 1992 in Heemstede in een maatschap van een particuliere fysiotherapie-praktijk. Verder begeleid ik een reuma-oefengroep. Ook heb ik een praktijk aan huis waar ik sinds 2001 energetische therapieën (kinesiologie en kleurenpunctuur) geef. Mijn hobby's zijn: sauna, lezen over alles wat met mijn werk te maken heeft, filosoferen, mijn vijvervisjes voeren (het geluk zit soms in kleine dingen), dansen en naturistische vakanties (vrijheid, blijheid). Ik geloof in de kracht van het moment en probeer datgene waar ik mee bezig ben met al mijn aandacht te doen. Hierdoor verlies ik wel eens de tijd uit het oog of neem ik zaken niet waar, die geen raakvlak hebben met datgene wat ik aan het doen ben. Ik kan serieus, analytisch en nuchter zijn, maar op zijn tijd ook gevoelig en emotioneel als iets mij diep raakt. In het algemeen ben ik een evenwichtig mens, omdat ik door "schade en schande" heb geleerd om moeilijke dingen te relativeren. Voor alles is een reden, alleen weet ik niet alles. Soms komt het besef pas veel later.

Kun je in het kort vertellen wat fysiotherapie inhoud?
Fysiotherapie houdt zich het meest bezig met fysieke klachten in het bewegend functioneren van de mens. De therapeutische middelen zijn: bewegingstherapie (actief en passief). Hierdoor worden spierkracht, lichaamshouding, mobiliteit en bewegingscoördinatie positief beďnvloedt. Verder worden ingezet: massagetherapie, hydrotherapie, cryotherapie, warmte-applicaties, elektrotherapie. Er wordt veel aandacht besteed aan voorlichting over ontstaan van klachtenbeelden, leefregels, etc.

Waarom ben je fysiotherapeute geworden?
Ik wilde graag iets met en voor mensen doen. Mijn moeder werd destijds door een fysiotherapie-stagiere behandeld en zo ben ik op het idee gekomen.

Het beroep was goed gekozen, maar gaandeweg merkte ik bij mijn patiënten dat klachten bijna altijd ontstaan in een roerige tijd. bv relatieproblemen, financiële problemen etc. Ook merkte ik bij mensen die regelmatig terugkwamen, dat er sprake was van een verminderd probleemoplossend vermogen, minderwaardigheidsgevoelens etc. Zo ben ik meer en meer belangstelling voor de relatie tussen lichaam, geest en ziel gaan krijgen. Mijn specialisatie psychosomatiek was het gevolg.

Wat voegt het specialisme psychosomatiek voor jou toe aan de fysiotherapie?
Als een persoon zich aanmeldt voor fysiotherapie omdat hij een tennisarm heeft ontwikkeld, dan zal een algemene fysiotherapeut meestal niet al te diep ingaan op de persoonlijke omstandigheden en het gevoelsleven van deze persoon. Hij gaat zijn fysieke trucjes doen en meestal slaagt dit ook. Tijdelijk, want helaas komen recidieven vaak voor of verschijnt er een nieuwe klacht elders. Een psychosomatisch geschoolde fysiotherapeut zal daarentegen proberen te achterhalen waarom deze klacht op dit moment in het leven verschijnt. Natuurlijk kunnen meerdere factoren tegelijk aan de orde zijn, maar het is de hamvraag waarom het zelfherstellend vermogen van deze persoon achterblijft. Wat kost energie in zijn/haar leven?

Door de scholing in psychosomatiek heb ik geleerd om goed te luisteren naar mensen. Achter een gespannen nek, een woord, een hapering in een zin, een lichaamshouding, een handdruk, een oogopslag, het stemgebruik etc. kan een verborgen wereld liggen. Soms zelfs verborgen voor de persoon in kwestie. Met het lichaam en de communicatie als aangrijpingspunt kunnen onbewuste onderwerpen tevoorschijn komen. In de fysiotherapeutische psychosomatiek maken we gebruik van communicatieve massagevormen, ontspanningsmethodieken, ademtherapie, haptonomie werkvormen, bewegingsvormen, gesprek etc. Ik probeer de juiste (open) vragen te stellen, zodat mensen zelf op nieuwe gedachten komen. Zodra mensen zichzelf en anderen begrijpen en daarmee ook hun klacht, kunnen ze vanuit dat bewustzijn nieuwe wegen inslaan. Een mens kan pas kiezen als hij weet dat hij een keuze heeft. De machteloosheid verdwijnt en er wordt weer kracht ervaren. Niet omdat ik met allerlei oplossingen aan kom draven, maar omdat ze het doolhof uitstijgen en zelf de plattegrond van hun leven weer gaan zien.

Ik heb ook geleerd dat ik niet iedereen kan helpen. In principe denk ik, heeft ieder mens alle oplossingen al bij zich om te leven met zijn/haar problemen. Als er teveel weerstand is om naar binnen te keren, dan is de tijd nog niet rijp. Er is angst voor pijnlijke emoties, er is soms angst om te breken. Het lichaam zal zich echter steeds harder laten horen totdat hopelijk uiteindelijk gehoor wordt gegeven aan datgene wat bewust wil worden. Ik kan me het beroep van fysiotherapeute niet meer voorstellen zonder al deze inzichten die ik door de leer van de psychosomatiek heb leren kennen. Ik leer overigens van iedere persoon die ik mag begeleiden. Ook over mijzelf!

Heb je nog meer opleidingen gedaan op geneeskundig gebied? Zo ja, welke en in welke volgorde?
Ik betwijfel of het nu zo interessant voor de website is, maar hier is mijn staat van dienst. Van mij hoef je het niet te plaatsen, maar is het meer voor jouw belangstelling.

Opleidingen en cursussen: (specifieke fysiotherapie-cursussen heb ik niet vermeld)

  • HBO-Fysiotherapie: Haarlem 1978-1982
  • POFA-Alkmaar 1995: Methodisch werken binnen de psychosomatiek
  • POFA-Alkmaar 1996: Werken met groepen
  • Keerpunt, Haarlem: Basistraining NLP 1997
  • Nederlands Paramedisch Instituut: Stressmanagement en zelfregulatie 1998
  • Instituut voor Energetische Geneeskunde: cursus SIVAS-B (Ton van Gelder)
  • Hogeschool Leiden: Methodisch handelen 1999
  • Opleiding Kleurenpunctuur vlgs de methode Peter Mandel (Duitsland) 1996-1999
  • Hogeschool Leiden: Gezond omgaan met chronische pijn: 2000
  • Hogeschool Leiden: Verslaglegging 2000
  • De Jong&Kooijmans Trainingen: Module Communicatie 2001
  • Orthomoleculaire scholing- 4 dagen: Margot Peineman- Bonusan 2003
  • Persoonsvorming en counseling: Peter Samwel 2004

Opleidingen op het gebied van Kinesiologie: TOPKI

  • NAET Basic / advanced 1+2 2000/2001/2002
  • Touch for Health 1,2,3,4 2002/2003
  • Voeding 1/2/3 TAT 2003
  • Zicht op Woordblind 2003
  • Stressrelease 1/2/3/4 2003
  • Leefblind 1/2 2003
  • Lichamelijke klachten 1 2003
  • Join to the Light 1 2004
  • JMT BASIC/advanced USA Carolyn Jaffe, Judith Mellor 2004
  • Instructeursopleiding Touch for Health: Aria den Hartog/Samwel 2004
  • LEAP 1 en 2 Charles Krebs 2005
  • TOPKI- Diploma Professioneel kinesiologe. 2002-2005
  • De 8 extra meridianen- 2006

Hoe ben je in aanraking gekomen met NAET?
Tot 2000 was ik zelf zeer allergisch voor katten. Dat was ik al 22 jaar lang. Ik kreeg er astma-aanvallen en jeukende huiduitslag van. Antihistaminica voorgeschreven door de huisarts hielpen niet. Ik dat jaar liep ik bij toeval tegen een nieuwe energetische behandelmethode aan, waarmee allergieën weggehaald konden worden. Eerst leek me dat erg sterk, maar ik hoorde zeer leuke ervaringen van anderen en aangezien ik al therapeute was, besloot ik om een introductiecursus te gaan doen. Ik had met mezelf afgesproken, dat ik alleen met deze methode verder zou gaan,
als het me van mijn kattenallergie af zou helpen. Tot mijn grote verbazing is dat dus gelukt! Ik kon weer een hele avond bij mijn schoonzus met haar drie katten op bezoek zonder een astmatische aanval tot de volgende ochtend. Ik zal die eerste allergievrije avond nooit vergeten. Iedereen wist, dat ik altijd een uur na aankomst weer hevig hoestend moest vertrekken. Die avond niet. Iedereen keek mij verbaasd aan dat ik nergens last van had. Inmiddels heb ik meerdere seminars gevolgd en behandel ik zelf met veel plezier mensen.

Heeft NAET jouw inzichten omtrent psychosomatiek beïnvloed?
Dat kun je wel zeggen ja! Met NAET en kinesiologie is het mogelijk om uit te testen in welke periode in iemands leven een bepaalde (onbewuste) emotie niet is verwerkt. Dat is met reguliere methoden echt niet te achterhalen. Zeker de emoties uit de vroegere jeugd zijn vaak onbewust gebleven. Het kan ook zijn dat iemand denkt klaar te zijn met een bepaald onderwerp in zijn leven, maar blijkt dit in werkelijkheid nog niet het geval te zijn.

Wat ook een voordeel is, is dat met NAET de toverbal-methode gebruikt wordt. (Allergie-weg.nl: laag voor laag blokkades weghalen.) Als je zorgvuldig test en je daaraan houdt, dan werk je altijd met de laag die klaar is om benaderd te worden. Zodoende is het risico klein dat je op een te diep niveau gaat werken. Het zou namelijk veel ongewilde bijverschijnselen kunnen veroorzaken als je op een niveau werkt dat daar nog niet klaar voor is.

De fysiotherapeutische psychosomatiek mag zich in principe niet begeven op het gebied van de psycholoog/psychiater. Het is dan niet de bedoeling dat er diepgaande gesprekstherapie wordt gegeven. De aanpak is lichaams- en gedragsgericht. De scheidslijn is echter erg vaag, want uiteraard worden er zaken uitgesproken tijdens de therapie. Ook in de psychosomatiek is de bewustwording een belangrijk onderwerp. NAET gaat alleen een stapje verder het emotionele in. Voor mij voegen NAET en psychosomatiek elkaar naadloos aan.

Hoe kijk je nu terug op je 'oude reguliere' inzichten omtrent psychosomatiek? (Denk aan je opleiding POFA-Alkmaar 1995: Methodisch werken binnen de psychosomatiek)
Voor mij zijn het geen oude reguliere inzichten. Alles wat ik in het verleden geleerd heb is nog steeds van toepassing. Ook met NAET moet je methodisch werken, anders wordt het een rommeltje. Methodisch werken houdt in: goed de klachten inventariseren met oog voor de mens achter de klacht, een doel opstellen en regelmatig controleren en evalueren. Ook in de alternatieve geneeskunde zal men moeten leren om op deze manier te gaan werken. Steeds meer alternatieve beroepsverenigingen stellen deze eis.

In haar eigen getuigenis op deze site beschrijft Jessica hoe ze zelf van haar allergieën is verlost dankzij NAET. In dat stukje werd gevraagd: Wat zijn uw belangrijkste conclusies (t.a.v. NAET)?
Verrassend eenvoudig en heel effectief. Het blijft mij verbazen. Leuk ook dat mensen er thuis ook mee aan de gang kunnen.

Thuis zelf aan de slag met NAET???
Ja, ik leer mensen om zichzelf te behandelen. Vooral als het gaat om mensen met vele allergieën. Of als de suikermix sterk test, maar alleen een onderdeeltje niet, zoals b.v. honing. Ik vind het dan zonde om daar opnieuw een behandeling aan te wijden en laat het ze zelf behandelen. Het is wel belangrijk dat alles wat mensen zelf behandelen ook naderhand met spiertesten wordt gecontroleerd. Als dit niet goed gebeurd kunnen er juist klachten ontstaan. Het is ook zeer handig als iemand na afloop van de BASIC zelf af en toe een monstertje maakt van wat hij/zij gegeten heeft die dag en zichzelf daarmee s'avonds behandelt. Het monster kan worden ingevroren en weer ontdooid worden getest tijdens de volgende afspraak. Zodoende worden er veel combinaties behandeld en dit is erg nuttig. Het werkt b.v. zeer goed om de behandeling met het laatst gebruikte buisje enkele avonden na het avondeten nog eens te behandelen. Ik geef daarvoor kopieën mee van het laatst behandelde buisje. De behandeling is immers niet gecompliceerd. De controle ervan is lastiger. Hoe meer mensen meewerken aan hun eigen herstel of dat van hun kind, hoe beter en sneller het herstel gaat.

Ik werk liever niet met ongemotiveerde mensen die verwachten dat alles binnen 5 keer is opgelost. Wij noemen deze mensen "shoppers". Deze mensen doen de ene na de andere therapie, maar maken niets af. Ondertussen wordt er dan gezegd, dat de therapie niet werkt. Ik vind dat echt zonde van mijn tijd en energie en bereid daarom mensen er zo goed mogelijk op voor, dat herstel tijd kan vergen. Zeker bij mensen die al heel lang ernstige klachten hebben. Bijna iedere cliënt vraagt van tevoren hoeveel keren ik nodig heb om het gewenste resultaat te behalen. Met de beste wil van de wereld is dat niet te voorspellen. Soms ben ik verrassend snel klaar, soms valt het tegen, omdat er allerlei onverwachte onderwerpen naar boven komen.

Voor de doorzetters is er meestal winst te behalen. Ik vergelijk het vaak met puzzelen. De ene puzzel bevat meer stukjes dan de andere. Soms zijn mensen niet bereid om alle puzzelstukjes te zoeken, te laten zien en neer te leggen. Zodra ze in de gaten krijgen dat ook emoties meegenomen worden in de behandeling, haken ze door wantrouwen, angst of schaamte af. Een gemiste kans om van hun klachten af te komen. Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat klachten op alle niveaus (lichamelijk, chemisch, emotioneel, spiritueel) kunnen doorwerken en dat een goede therapeut aan alle niveaus aandacht moet schenken als dit nodig mocht zijn. Dit is de kern van holistisch werken en onderscheidt ons van de reguliere dualistische benadering, waarin klachten meestal of lichamelijk of psychisch worden benaderd. De keuze is aan de cliënt.

Groetjes Jessica

Heb je nog vragen aan Jessica van Santen, mail dan rechtstreeks met haar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jessica van Santen

Laan van Berlioz 41

2151 GN Nieuw-Vennep

Tel: 0252-673833

Fysiotherapie (specialisme: psychosomatiek) Kinesiologie

NAET: basis-opleiding + aanvulling 1 en 2

JMT-therapie (artrose, advanced)

Kleurenpunctuur