-

Lenard bevrijd van prikkelbare darm syndroom PDS

2008-05-23 Leusder-krant 4 juni 2008-132x132Lange tijd heb ik last gehad van prikkelbare darm syndroom. Ik voelde me onrustig, sliep onrustig en zat niet lekker in mijn vel. D.m.v. diëten kon ik mijn prikkelbare darmen redelijk onder de knie houden. Andere woorden voor spastische darm zijn: Prikkelbare Darmen (PDS), Spastisch Colon en Irritable Bowel Syndrome IBS.Symptomen : prikkelbare darm syndroom / spastische darmen, candida, weinig energie, verminderd concentratievermogen, vaak plassen
Behandeld op : teveel om op te noemen, voornamelijk voedselallergie
Therapeut(en) : Jolande Bakker, Our Passion for Health Amsterdam, Inge Hagemans en Roy Vogel Therapie: NAET


"Spastische darm" is hetzelfde als Prikkelbare Darm Syndroom PDS, Spastisch Colon en Irritable Bowel Syndrome IBS (op zijn engels).

Heeft u ook zo'n verhaal? Of kent u iemand met zo'n verhaal? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lenard, 34 jaar

Klachten: Ik had last van mijn darmen: prikkelbare/spastische darmen + lichte mate van candida. D.m.v. diëten kon ik deze aandoeningen redelijk onder de knie houden, maar ik bleef toch last houden van inwendige onrust. Dat leidde er weer toe dat ik me onrustig voelde, onrustig sliep en overdag niet lekker in mijn vel zat. En omdat ik me niet altijd hield aan mijn dieet, had ik regelmatig last van mijn darmen.

Mijn medische geschiedenis

Lange tijd ben ik me niet bewust geweest dat ik iets mankeerde, de allergieën zijn erin geslopen. Strakke broeken, strakke riemen of broeken met elastiek er in heb ik nooit kunnen verdragen. Rond mijn 22e kreeg ik overdreven veel last van winderigheid (ik had een reputatie in ons studentenhuis). Verder had ik last van een opgezwollen buik, weinig energie, black-outs tijdens examens en 's nachts moest ik vaak, om de haverklap, plassen terwijl er slechts enkele druppels uitkwamen. Ook kreeg ik in die tijd een spontane klaplong (pneumatorax). Na de klaplong kreeg ik last van chronische slijmbeursontsteking als gevolg van de pneumatorax en rond mijn 28e kreeg ik last van prostaatontsteking, wat eigenlijk een oude mannenkwaal is. (Of de klaplong, de slijmbeursontsteking en de prostaatontsteking ook in verband staan met allergieën waarvoor ik later ben behandeld, staat niet vast, maar lijkt mij goed mogelijk, door alle allergieën is je hele stofwisseling is immers van slag.) Voor de prostaatontsteking ben ik behandeld met meerdere penicilline of antibioticakuren. Dat heeft wellicht de vorming van candida in de hand gewerkt.

Melk en worst ben ik vanzelf minder gaan eten omdat ik merkte dat mijn maag deze voedingsmiddelen niet goed verdroeg. Maar, het werd van kwaad tot erger. Ik zat in een deze periode van mijn leven in een negatieve emotionele spiraal. Emotionele en fysieke toestand hebben een wisselwerking op elkaar.

Toen ik ongeveer 29 jaar was, gaf de huisarts als diagnose: spastische darmen (prikkelbare darmen). Volgens hem hebben heel veel volwassenen hier last van. Het enige wat je er aan kunt doen is letten op je voeding. Zo kreeg ik een waslijstje met voedingsmiddelen (melk, suiker, koffie, munt, en nog wat) mee die ik maar beter kon mijden. Hij zei: "je moet er maar mee leren leven". De huisarts besteedde geen aandacht aan mijn emotionele staat. Ik vroeg nog of het RIAGG uitkomst kon bieden, maar zolang zij zwaardere patiënten op de wachtlijst hebben staan, kom je niet in aanmerking voor behandeling. De aandacht die ik nodig had, kreeg ik wel via het alternatieve circuit (NEI-therapie).

NEI bracht een enorme verbetering in mijn emotionele en fysieke toestand. Dankzij NEI kwam ik er achter op welke voedingsstoffen mijn lichaam allergisch reageerde en wat ik dus moest mijden. Zodoende werden de allergische reacties minder heftig. Ook nam mijn emotionele overgevoeligheid sterk af. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik op mijn 29e echt emotioneel volwassen ben geworden. Hoewel dankzij NEI mijn fysieke en emotionele overgevoeligheid flink verminderde, ging het niet weg. Maar, nauwkeurig wetende welke voedingsstoffen ik moest mijden en emotioneel gesterkt, kreeg ik mijn darmwerking weer redelijk onder controle. Zodra het mis ging, wist ik in elk geval waaraan het lag: teveel gebak gegeten op dat feestje of teveel koffie gedronken, of me te druk gemaakt. Melk, gist en suiker stonden bovenaan het lijstje van voedingsmiddelen die ik moest mijden, dus deden we onze boodschappen grotendeels in de natuurvoedingswinkel. Gelukkig was er een goede natuurvoedingswinkel in de buurt.

November 2003 ben ik samen met Marjan en de kinderen naar Jolande Bakker, TCT Amsterdam gegaan. Daar werden we behandeld met pure NAET. De vooruitgang was bij ons allen duidelijk waarneembaar. Zelf boekte ik snel resultaat. Na vier behandelingen, met het kerstdiner, heb ik me helemaal het ongans gevreten aan al het lekkers dat ter tafel kwam. Nergens last van. Wat ik toen nog niet wist is dat mijn lichaam door het succes van de NAET-behandelingen in een soort extase verkeerde. Ik dacht bijna klaar te zijn met de behandelingen omdat het zo goed ging, maar niets was minder waar. Ik had nog heel veel allergieën over en dus keerden mijn spastische darmen terug. Ik heb voornamelijk dankzij Marjans diepe vertrouwen in NAET doorgezet met NAET. Na verloop van tijd zijn we op aanwijzen van Jolande zelfstandig gaan behandelen.

Ik heb dus veel NAET-behandelingen gehad. Als je dan de boeken van Devi Nambudripad er nog eens op naslaat, blijkt dat hier ook duidelijk wordt vermeld dat sommige mensen heel veel behandelingen nodig hebben en dat het geen uitzondering is dat mensen gedurende een langere periode NAET behandelingen nodig hebben. NAET kan snel effectief zijn bij sommige patiënten, maar in de regel ben je er langere tijd mee bezig. Maar ja: 14 jaar vertrouwen in het reguliere circuit had me helemaal niets opgeleverd. Alles is relatief, maar, zoals Hippocrates 400 jaar voor christus al zei: “Hij die geneest, heeft gelijk!” Als je uiteindelijk je gezondheid maar terug krijgt.....

Tegenwoordig: Vlak voor het slapen gaan een toetje wegwerken, gebak, worst, melk, suiker, gist, toe maar. Het smaakt me allemaal prima en ik heb er geen last meer van. Ik slaap beter, overdag heb ik meer energie en ik zit lekker in mijn vel.

Enkele maanden nadat er bij mij geen allergieën meer gevonden werden, merkte ik dat er nog iets niet lekker zat. 's Ochtends tussen 5.00u en 7.00u sliep ik erg onrustig. Dus weer laten testen: er zaten toch nog wat allergieën. Ik dacht verontwaardigd bij mezelf: "en ik dacht dat alle allergieën waren uitgeschakeld". Niets meer kunnen vinden wil dus niet altijd zeggen: uitbehandeld. Dus weer laten behandelen en ik voel me weer prima.

Een aantal jaren geleden hebben Marjan en ik de NAET basic-seminar bijgewoond. Het lijkt er op dat het niveau waarop de rest-allergieën zitten steeds dieper zit. Pure allergieën op fysiek of op fysiologisch niveau heb ik niet meer, alles komt uit op emotioneel niveau. Duidelijk: emotionele blokkades vormen de primaire oorzaak van mijn fysieke problemen. Ik merk het steeds duidelijker. Als ik een tijdje wat minder lekker in mijn vel zit, heb ik tegenwoordig al gauw door om welke emotie het gaat. Fysiek kan ik meestal duidelijk aangeven welk orgaan zich niet lekker voelt. Zodra de emotionele blokkade is opgeheven, keert enkele dagen later de rust terug in mijn lichaam, maar ook duidelijk in mijn geest. Zo merk ik duidelijk dat ik steeds geduldiger wordt met de kinderen. Onlangs zat ik een boek te lezen terwijl de kinderen vlak bij mij luidruchtig aan het spelen. Opeens drong het vreemde van deze situatie tot mij door: nog niet zo lang geleden vluchtte ik onder deze omstandigheden naar de zolderkamer. Nu verbaas ik me soms over mijn geduld en over de hoogte van mijn irritatiegrens.

Is mijn gezondheid nu perfect?

Nee, maar wel veel beter! Mijn darmen werken prima, soms spelen ze nog wel eens op. Emotioneel ben ik sterker dan ooit, maar mijn concentratievermogen kan nog een beetje beter denk ik. Maar je hoort me niet klagen. Kennelijk heb ik niet zo'n heel sterke constitutie en zodoende laat ik me nog steeds behandelen als één of andere klacht opkomt (o.a prostatitis, nierpijn, slokdarm die telkens zeer doet bij het slikken). Telkens met succes. En zoals u boven in het rijtje therapeuten kunt zien, switch ik wel eens van therapeut, maar dat zegt meer over mij dan over de therapeut. Want ze zijn allemaal heel goed!

Lenard Verheijden, eigenaar van deze website...

Mijn huisarts zei indertijd: "je moet er maar mee leren leven". Door mijn en zijn onkunde op het gebied van alternatieve geneeswijzen heb ik nog veel te lang moeten tobben met mijn fysieke en geestelijke toestand. Dat lot wil ik graag anderen besparen en dat vormt mijn motivatie voor het opzetten van deze website. Door te voorzien in informatie die u in de regel niet hoeft te verwachten van uw huisarts hoop ik dat u sneller uw weg tot genezing zult vinden.