Hoe werkt de spiertest?
- Algemene uitleg over spiertesten
- Hoe kom je tot een betrouwbare spiertest?
- Kun je de spiertest beïnvloeden als je getest wordt?
Zie www.ki-net.nl en www.orthokin.nl. De behandelaar heeft een kast vol met flesjes (kleine ampullen). Deze flesjes of 'testbuisjes' zijn geladen met de energieën van allerlei verschillende stoffen en emoties waar mensen mogelijk overgevoelig op reageren. Tijdens het spiertesten moet je zo'n flesje in de ene hand houden en moet je je andere arm strekken. De behandelaar gaat vervolgens kracht uitoefenen op deze arm. Uitgangspunt daarbij is dat je sterk zult reageren als je niet overgevoelig bent voor deze stof en dat je duidelijk voelbaar zwakker zult reageren als je wel overgevoelig bent voor deze stof. Ook kan de behandelaar via de spiertest ja/nee vragen stellen aan het lichaam, waarbij zwak staat voor ja en sterk voor nee. Dit in tegenstelling tot de kinesiologie, waar sterk correspondeert met 'ja' en zwak met 'nee'.
Via de spiertest weg kun je ook testen of en welke emoties een verzwakkende invloed op je hebben. Gedachten, herinneringen of emoties die je uit balans brengen, geven tijdens de behandeling een zwakke spiertest. Tijdens het behandelen worden herinneringen aangehaald en kun je gevraagd worden je kortstondig weer in te leven in een bepaalde herinnering. Het is echter beslist niet zo dat je net als bij een psycholoog op de divan moet gaan liggen en je hele pijnlijke verhaal moet ophoesten. Indien gewenst, kun je je verhaal gewoon voor je houden.
Spiertesten laten zich door ervaren mensen makkelijk en snel uitvoeren. Dankzij de spiertest kan een behandelaar heel snel vaststellen wat hem te doen staat en kan hij snel en doeltreffend aan de slag.
Indien het niet mogelijk is de spiertest bij bepaalde personen uit te voeren, zoals bijvoorbeeld bij baby's of bij mensen met pijn, kan de spiertest worden uitgevoerd via een ander persoon, vaak surrogaat of tussenpersoon genoemd, bijvoorbeeld de ouder of de partner.
De spiertest hebben wij ons ook eigen gemaakt en zo kun je dus ook zelf testen waar je sterk en zwak op reageert. Overigens lukte het Lenard aanvankelijk niet zo goed om de spiertest zelf uit te voeren. Kennelijk slaagt niet iedereen daar meteen even goed in. Via een Touch for Health cursus heeft Lenard het spiertesten nu ook onder de knie gekregen.
We hebben net de cursus 'Touch for Health" gevolgd en weten nu dus voldoende over het spiertesten. De opleiding duurde in totaal 4 weekenden (4 x 18 uur). Het spiertesten is geen specialisme, de cursus was niet zwaar of moeilijk, dus iedereen kan het leren. Helaas valt niet in een notendop uit te leggen hoe spiertesten werkt en hoe je tot een betrouwbare spiertest kunt komen. Enkele dingen kunnen we nu alvast vertellen.
- Zowel degene die test als degene die wordt getest moet in balans zijn (yin / yang balans, geen switching). Hoe je iemand in balans kunt brengen, leer je in de cursus Touch for Health. Bij NAET wordt vaak gebruik gemaakt van simpele handelingen om de geteste kortstondig (tijdens het testen en behandelen) in balans te brengen.
- Neutraliteit: om te testen of een ander al dan niet bepaalde allergieën of emotionele overgevoeligheden heeft, dien je als tester zelf vrij te zijn van allergieën en emotionele overgevoeligheden, want deze werken als een stoorzender op het testproces (soort blinde vlek).
- Je moet goed weten hoe je je vragen moet formuleren, want dat luistert erg nauw. Je kunt bijvoorbeeld vragen: ben ik allergisch. En je kunt vragen: reageert mijn lichaam allergisch op ...(pinda's bijvoorbeeld). De laatste vraag levert betrouwbaardere antwoorden op.
- Je kunt niet zomaar alles vragen. Met name toekomstvoorspellende antwoorden zijn erg onbetrouwbaar.
- Bij personen die "geswitcht zijn", kan de reactie van de spier precies omgekeerd zijn. Ook tijdens het behandelen kan een testpersoon switchen.
Kun je de spiertest beïnvloeden als je getest wordt?
Ja, als je je uiterste best doet om je 'poot' stijf te houden, kun je te sterk zijn voor de tester. Dan test alles sterk. Dat gebeurt nogal eens in een situatie waarin een sterke man wordt getest door een vrouwelijke therapeute. In dat geval is het direct testen van deze patiënt onmogelijk en moet naar een andere oplossing worden gezocht om te kunnen diagnosticeren.
Zoals Nienke in haar getuigenis (knoflook-allergie) treffend schrijft:
"Het was een bijzondere ervaring om in mijn ene hand een buisje met vloeistof te houden, terwijl Karin Terwey, de therapeute, de kracht in mijn andere arm testte door er tegenaan te duwen en zo vast te stellen of ik wel of niet allergisch was voor een stof. Vrijwel direct sprak ik haar aan op het feit dat ik vond dat ze gewoon harder tegen mijn arm duwde bij sommige buisjes...* Maar ik bleek echt niet in staat mijn arm rechtop te houden zodra ik knoflook in mijn hand had, ook al kreeg ik het blind tussen andere stoffen..."
* In het begin, als je nog met net kennis hebt gemaakt met NAET / spiertesten, heeft menigeen, waaronder ook ikzelf, veel moeite met het vertrouwen in de spiertest. Het lijkt toch echt alsof de therapeut de ene keer harder drukt dan de andere keer. (En misschien is dat ook wel zo.) En als dat zo is, wordt het testresultaat duidelijk beïnvloed door de therapeut.
Mocht het zo zijn dat de spierkracht die de therapeut uitoefent op je arm, daadwerkelijk niet constant is, ga er dan gerust van uit dat je therapeut dat onbewust doet en dat dit er gewoon bij hoort.
Het wisselen van de spierkracht kan je als scepticus in behandeldeling een behoorlijk verbolgen gevoel opleveren. Dat gevoel wordt minder zodra de therapie/theherapeut uiteindelijk overtuigend effectief is.
Ik heb spiertesten gezien waarbij een sceptische sterke boer probeerde sterk te blijven met een stofje (buisje) waarvoor hij behoorlijk allergisch was in zijn hand. Het spiertesten ontaarde in een lachwekkend soort handje drukken tussen deze boer en zijn therapeute. Maar hij had totaal geen kracht meer in zijn armen. Hoe hij ook zijn best deed zijn arm hoog te houden, zijn arm zakte als een mes door de boter.
Spiertest en kosmos
Sturing vanuit de kosmos speelt een grote rol. De therapeut vormt slechts een doorgeefluik van informatie. De antwoorden die verkregen worden via de spiertest volgen uit het samenspel van de omstandigheden waarbij o.a. de patiënt zelf en de therapeut een rol spelen. Belangrijk is dat de therapeut zelf allergievrij is en geen emotionele blokkades heeft. Deze kunnen bij de therapeut een soort blinde vlek veroorzaken en dus het testen beïnvloeden. Andere invloeden die tijdens het spiertesten een rol spelen zijn; de manier waarop de vragen worden gesteld, de sfeer, de omgeving, het aanwezige licht, de temperatuur, geuren, geluiden, aanwezige materialen enz. De weg die je therapeut met je bewandelt hangt dus af van de patiënt, de therapeut zelf en van de hele situatie.
Sturing vanuit de kosmos, wat moet je je hierbij voorstellen?
"Sturing vanuit de kosmos" hangt denk ik sterk samen met termen als "hiernamaals" en het "hogere bewustzijn". Als je je afvraagt wat je je hierbij moet voorstellen, lees dan de interviews met de heren drs. Pim van Lommel, cardioloog en dr. Herms Romijn, hersenonderzoeker. De overeenkomsten in de verhalen van patiënten met een "bijnadoodervaring" (BDE) scheppen voor Pim van Lommel een beeld van een alom aanwezig, niet aan de hersenen gebonden bewustzijn. Het onderzoek van Herms Romijn bevestigt dat er een veel groter bewustzijn moet bestaan dan slechts ons aardse bewustzijn. Deze vroegere seniorstafmedewerker van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek is overleden op 17 mei 2002.
Nog meer lezen over spiertesten?
- http://www.holisticdental.org/muscletestcomparison.html (wetenschappelijk bewijs)
- http://www.spidernet.nl/~armadillo/Spiertest.html
- http://home01.wxs.nl/~herstel/html/pag8.html
- http://users.pandora.be/kinesiologie/index2.htm
- http://www.cobypronk.nl/activiteiten.html
{kunena_discuss:159}