-

Jonas allergievrij: hij hàd darmkrampjes, buikpijn en obstipatie

Groter-Groeien-cover-sJonas (3) heeft sinds zijn geboorte al buikpijn en huilt aan een stuk door. Zijn ouders lopen heel wat artsen en alternatief geneeskundigen af, maar niets helpt. Tot zijn moeder Jannelies een onbekende therapie ontdekt. En die werkt wel! Toeval? Onzin? Zij schreef Groter Groeien deze brief met haar persoonlijke verhaal.Symptomen : darmkrampjes, buikpijn, obstipatie, veel huilen (spastische dikke darm), pukkeltjes
Behandeld op : heel veel allergieën (niet beschreven)
Therapeut : Ray Rosekrans te Lutjebroek
Therapieën : NAET, Nambudripad's Allergy Elimination Techniques
Voorheen gebruikte medicijnen: klysma's aambeienzalf tabletjes van de homeopaat, medicinaal laxeermiddel


Heeft u ook zo'n verhaal? Of kent u iemand met zo'n verhaal? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:Tijdschrift "Groter Groeien" nummer 7 uit het jaar 2003

Journaliste: JANNELIES BLOMMAERT

Dit verhaal is professioneel geschreven door Jonas zijn moeder, journaliste Jannelies Blommaert.


De darmkrampjes gaan maar niet over

"Jonas heeft altijd buikpijn", zeg ik. Ten einde raad zit ik met mijn 3 jaar oude zoontje in de praktijk van Ray en Resy Rosekrans. "Ik weet het al", zegt Ray, "Hij heeft een spastische dikke darm, en die wordt veroorzaakt door een fors aantal allergieen." Ik ben verbaasd dat iemand de diagnose zo snel kan stellen. Dat is nog geen enkele arts gelukt en ik heb er heel wat afgelopen. En dan: "We kunnen hem helpen. Wij kunnen een behandeling toepassen die allergieen kan elimineren."

Vanaf het moment dat Jonas geboren wordt, steekt hij niet goed in zijn velletje. Huilend komt hij ter wereld. En dàt is nog zoals het hoort. Maar de periode daarna verloopt niet volgens het boekje: zes lange maanden draag ik hem bijna dag en nacht bij me. Zolang als ik dat doe, huilt hij niet. Mijn moedermelk en warmte is het enige dat hij wil. Hij heeft vreselijke last van krampjes, die ook na zijn eerste verjaardag niet over zijn. Sterker nog: zijn buikpijn wordt steeds erger. Ontlasting kwijt raken kost hem steeds meer moeite. En als hij het kwijt is, duurt het maar even voordat de buikpijn weer komt opzetten. Maandelang is de eerste vraag die mijn man en ik elkaar stellen als één van ons thuiskomt: "Heeft hij gepoept vandaag?" Want daarna is Jonas tenminste lief en rustig.

De huisarts, die wij vele malen bezoeken, doet de klachten af met: "Eén op de drie kinderen heeft buikpijn." De kinderarts in het ziekenhuis stuurt ons huiswaarts met een doos klysma's en aambeienzalf. De tabletjes van de homeopaat helpen wel, maar na enige weken begint alles weer van voor af aan. Ik weet het niet meer. Jonas kan er niets aan doen, maar hij is vreselijk moeilijk en dwars. Eten gaat slecht. Slapen doet hij nog altijd bij ons in bed en dan wordt hij een paar keer per nacht wakker van de buikpijn. Vaak duurt het een paar uur voordat hij de slaap weer vat. Zijn wangetjes zijn rood en pukkelig. Olijfolie, appelsap, darmflorabacteriën: alles wat maar enigszins laxeert hebben we al in zijn zuigfles gedaan. En zonder zuigfles kan het mannetje natuurlijk niet. Dat is zijn steun en toeverlaat.

De diagnose: Jonas is allergisch!

In het najaar van 2000, Jonas is inmiddels 3½ jaar, maak ik op aanraden van verschillende kennissen een afspraak bij Rosekrans V.O.F., een praktijk voor Additieve Therapieën. "Toegevoegde therapieën," verduidelijkt Ray Rosekrans. "Bij ons zijn dat acupuntuur, acupressuur en Nambudirpad's Allergy Elimination Techniques, oftewel NAET. Hiermee kunnen we mensen helpen met chronische aandoeningen, waaronder allergieën."

Alles valt op z'n plaats na de constatering dat Jonas allergisch is en een spastische dikke darm heeft. En met NAET zou Jonas bovendien van zijn allergieën af kunnen komen! De specialisten en de alternatieve genezers ten spijt: geen van allen is het tot nu toe daadwerkelijk gelukt om mensen allergie vrij te maken.

'Ik bleek erfelijk belast'

Toen ik mijn familie vertelde dat Jonas allergisch reageerde, wist ik niet dat hij van verschillende kanten erfelijk belast was. Een oom bleek echter als kind allergiegebonden eczeem te hebben gehad en mijn vader een spastische dikke darm. Mijn man, de vader van Jonas en Amber, krijgt jeuk als hij in het gras ligt en mijn moeder heeft op latere leeftijd een lichte hooikoorts ontwikkeld. Zelf heb ik een nikkel-allergie: goedkope sieraden kan ik niet dragen zonder jeukbultjes te krijgen. Maar ik had nooit gedacht dat dit van belang kon zijn. Had ik het maar eerder geweten, dan was er vast veel eerder een lichtje gaan branden!

De intolerantie, dus de allergie, kan zich op verschillende manieren uiten. "Het is maar net waar de zwakte van het lichaam zit," legt Ray Rosekrans uit. "De een heeft darmproblemen, bijvoorbeeld verstopping of juist diaree. Bij de ander slaat het op keel, neus, oren en slijmvliezen. Denk maar aan verkoudheid, hoesten, oorontsteking of astma. In andere gevallen komen eczeem, hooikoorts, nieraandoeningen, reuma en zelfs ME voor."

't Gaat om de immuniteit

De Indiase dokter Devi Nambudripad, acupunturist, chiropractor en inmiddels ook Westers arts, ontwikkelde haar NAET therapie zo'n 20 jaar geleden. De methode heeft als basis een combinatie van acupunctuur en kinesiologie. Ray Rosekrans legt uit: "De bedoeling is de immuniteit van het lichaam te stimuleren en te versterken. Met als gevolg dat het lichaam zelfstandig weerstand kan bieden aan waar het voorheen intolerant - allergisch - op reageerde."

De eerste behandeling

Twee weken na die eerste verbluffende afspraak zit ik met Jonas op schoot, klaar voor de eerste behandeling. In mijn rechterhand houd ik een ampul vast met een allergeen, een stof waar hij eventueel allergisch op kan reageren. Deze hand houd ik op zijn blote huid. "Jij bent nu de tussenpersoon voor Jonas' lichaam. Wat we bij jou meten , is de reactie van zijn lichaam op de ampul," wordt mij verteld. "Zijn lichaam kan namelijk buiten de hersenen om zelfstandig reageren. Het weet bijvoorbeeld of het honger heeft of niet. Wij gaan zijn lichaam nu vragen of de stof in de ampul wordt herkend of afgewezen." Mijn linkerarm moet ik schuin omhoog strekken. Ray probeert mijn arm omlaat te drukken; kan dat niet, dan reageert Jonas' lichaam positief op de stof. Maar mijn arm gaat moeiteloos omlaag; Jonas is blijkbaar allergisch voor het allergeen calcium. Terwijl wij blijven zitten, 'schiet' Ray met een soort laserpistool dat een chiropractor ook gebruikt, langs mijn ruggengraat naar beneden: "Deze punten op de ruggengraat zijn bekend binnen de acupunctuur. Als je deze punten stimuleert, krijgt het lichaam voor een kwartier een enorme energiestoot. Het lichaam is even héél krachtig en stabiel." Hierna worden de andere acupunctuurpunten op handen, ellebogen en voeten elk een halve minuut gemasseerd. Ray: "Met de ampul ertussen sluit ik de 'poorten': zo wordt de stof het lichaam eigen.

Na de behandeling moet Jonas zich vijfentwintig uur onthouden van calcium en calciumhoudende stoffen. Dit betekent gedistilleerd water drinken en bepaalde groenten niet eten of aanraken. Jonas mag ook zijn handen niet wassen met water, zijn tanden niet poetsen en niet in bad gaan. Hierna moet de calciumallergie weg zijn, 'geëlimineerd' zoals de NAET therapie het noemt. Ray: "Onze biologische klok duurt ongeveer een etmaal. Het hele immuunsysteem moet de stof 'klokje rond' als eigen gaan beschouwen, vandaar die vijfentwintig uur. In feite wordt het lichaam geherprogrammeerd."

Ineens is de buikpijn over!

We hebben nog geen verandering bij Jonas bespeurd, maar dan komt de tweede behandeling! De geconstateerde Vitamine B-allergie betekent een dag lang geen brood, groenten, fruit en zuivel. Gelukkig lust Jonas graag rijstwafels! Twee dagen daarna krijgt hij plotseling vreselijke diaree. Een paar keer flink naar de wc en de buikpijn is over! Van de een op de andere dag kan hij zijn ontlasting gewoon kwijt. We weten niet wat we meemaken! We durven er ook niet op te hopen dat dit blijvend is. Maar dat is het wel! We doen nog zes behandelingen: voor suikers, maïs, gisten, melk, yoghurt en wei. Dan hebben we alle basisvoedingsstoffen doorlopen en is Jonas een ander kind. Zijn buikpijn is verdwenen, zijn wangen zijn gaaf en blozend. Hij kan gewoon naar de wc. En bovenal: hij is lief, rustig, eet beter en slaapt goed. Hij kan ineens voor zichzelf spelen en zit daarbij te zingen. Wij genieter er enorm van.

Jonas kan weer alles eten

Inmiddels is Jonas vijf jaar. Soms merken we nog een reactie op bepaalde voedingsstoffen. Met name de bekende kleur- en smaakstoffen in bepaald snoepgoed zijn goed voor hyperactief gedrag, maar dat gaat gelukkig zo weer over. Misschien dat we daarvoor later nog eens een behandeling doen. Voor de rest kan hij eten en drinken wat hij wil. Zelfs milkshakes en ijsjes, terwijl die vroeger goed waren voor hevige buikpijn.

Zusje Amber (bijna 2) is ook onder behandeling. Na meer dan een jaar continue verkouden te zijn geweest, droogt haar snot op na haar tweede behandeling voor Vitamine C-allergie. Ook wordt bij haar een allergische reactie op mineralen geconstateerd. Aha, die heeft ze van mij: nikkel behoort immers ook tot de mineralen!

Amber gaat, net als haar broer, vreselijk aan de diarree, maar we hebben daarna geen medicinaal laxeermiddel meer hoeven te gebruiken. Binnenkort wil ik zelf ook voor mijn nikkelallergie een behandeling ondergaan. Ik ben benieuwd hoe ik het ervaar. Maar als ik naar mijn kinderen kijk, dan kan het resultaat alleen maar positief zijn!

De NAET therapie

In Nederland zijn acht therapeuten die NAET toepassen. Ieder jaar zijn zij verplicht nascholing te volgen om hun licentie te behouden. De NAET therapie wordt vergoed door enkele zorgverzekeraars. (Allergie-weg.nl: Inmiddels door een heleboel!)

Voor meer informatie, het maken van een afspraak of doorverwijzing naar een praktijk in de omgeving kan contact opgenomen worden met: Rosekrans V.O.F., Praktijk voor Additieve Therapieën, Lelielaan 39, 1614 SW LUTJEBROEK, Tel : 0228-51 51 82, website www.rosekrans.nl.